فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 40 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرداد نجفی*، حمیده رشادت جو، علیرضا استعلاجی صفحات 1-16
    مقدمه و هدف پژوهش

    این پژوهش با هدف تعیین نقش بازآفرینی شهری در دستیابی به زیست پذیری شهری در محله جاوید زنجان انجام شد.
    روش پژوهش

    روش پژوهش

    از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی-تحلیلی از نوع اسنادی و میدانی و از طریق آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل در نرم افزار (GIS,SPSS,EXCEL)قرارگرفت واز نظر هدف کاربردی بود.

    یافته ها

    جامعه آماری پژوهش شامل ساکنین محله جاوید است.حجم نمونه با توجه به فرمول کوکران 296 نفربرآورد شد و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه زیست پذیری و هویت محقق ساخت با 26 گویه است.

    نتیجه گیری

    روایی پرسشنامه از لحاظ صوری و محتوایی به تایید رسید. محاسبه پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ 831/0 به دست آمد برای تجزیه و تحلیل داده​ها ازآزمون K-S و ضریب همبستگی پیرسون و رگریسون استفاده شد. نتایج نشان داد بازآفرینی شهری در دستیابی به زیست پذیری شهری در محله جاوید زنجان کمک می کند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، زیست پذیری شهری، محله جاوید
  • الهام نوری ایمانی*، اصغر ملک فضلی، احمد سعیدنیا صفحات 17-30
    مقدمه و هدف پژوهش

    در این پژوهش سعی برآن است تا ضمن سنجش رضایت مندی کیفیت محیط سکونتی، به بررسی بازخورد سیاست مسکن مهر در ابعاد مختلف از جمله در بعد کالبدی عدم سنخیت و تناسب ویژگی​های مکانی و همچنین دور بودن این سایت​ها از مرکز شهر اردبیل که خود نیازمند زیر ساخت​های هزینه بر و طولانی مدت است و هم چنین از بعد معضلات اجتماعی پروژه مسکن مهر در شهر اردبیل که به دلیل دور بودن از شهر، از بافت اجتماعی خاصی برخوردار نبوده اند از سوی دیگر، ساخت مسکن مهر بدون توجه به بافت اجتماعی ساکنین آن و آسیب​های اجتماعی فرا روی آن ایجاد شده و فاقد هویت شهری بوده است.

    روش پژوهش

    روش انجام مطالعه در این تحقیق با توجه به ماهیت کار مبتنی بر روش توصیفی_تحلیلی و پیمایشی است. جهت گیری اصلی این پژوهش، کاربردی است. جامعه آماری ساکنین مجتمع​های مسکن مهر شهر اردبیل می باشد که بر اساس فرمول کوکران؛ 374 نمونه انتخاب و بر اساس روش تصادفی ساده توزیع گردید.

    یافته ها

    یافته ​ها نشان داد که وضعیت بعد کالبدی با میانگین 3.014 و وضعیت بعد بصری با میانگین 3.076 در حد مطلوب می​باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش پیش رو نشان می​دهد، میزان رضایتمندی از کیفیت مسکن مهر در سطح متوسط رو به بالایی ارزیابی شده است.  لازم به ذکر است که ایجاد زمینه​های لازم برای تقویت مشارکت ساکنان در اداره امور محله مسکونی خود، ایجاد زمینه برای تقویت تعاملات اجتماعی و تقویت احساس تعلق به مکان از جنبه​ های موثر بر افزایش کیفیت سکونتی می​باشد که می​بایست مورد توجه جدی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مسکن مهر، رضایت​مندی، کالبدی، بصری، اردبیل
  • زهرا نظری*، محمدرضا زندمقدم صفحات 31-41
    مقدمه و هدف پژوهش

    با توسعه جوامع و پیچیده شدن روابط درونی جوامع بر تعداد بحران​های ناشی از بلایای طبیعی و انسان ساز افزوده شده است، و این بحران​ها هر روز رو به افزایش است. در بین بلایای طبیعی بلایای هیدرو اقلیمی از جمله سیل و بلایای ژیولوژیک از جمله زلزله بیشتر از سایر بلایا تلفات انسانی و خسارت​های اقتصادی به همراه دارد، از طرفی نحوه پاسخگویی و حل بحران​های ناشی از حوادث با سطح توسعه یافتگی و پیشرفت هرکشوری رابطه مستقیمی دارد. این پژوهش که با هدف توزیع پارک​های منطقه 4 اهواز در راستای مدیریت بحران انجام گرفته است.

    روش پژوهش

    این پژوهش بنا به ماهیت موضوع و اهدافی که برای آن پیش بینی شده، از نوع توصیفی تحلیلی است.جامعه آماری155275 نفر، حجم نمونه 385 نفر؛. که براساس فرمول کوکران محاسبه و به دست آمده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ​ها از نرم افزار اماری spss و آزمونT و مدل AHP استفاده شده است.

    یافته ها

    میانگین بدست امده از تکمیل پرسشنامه (46/3) که بزرگتر از میانگین جامعه (3) می‎باشد. در نتیجه فرضیه تایید می​شود. نتیجه مدل AHP در این تحقیق این است که بهترین مکان​ها جهت ایجاد فضای سبز دو منظوره در منطقه چهار را در قسمت​های جنوب و جنوب شرقی معرفی میکند. با توجه به بالا بودن تابع عضویت اکثر لایه​ ها در این نواحی و نبود فضای سبز و وجود کاربریهای سازگاری همچون زمین بایر، با توجه به نقشه کاربری منطقه، این نتیجه تایید میشود.

    نتیجه گیری

    پارک​ها و بوستان​ها نقش مهمی در کاهش وسعت میزان عمل و نتایج اکثریت حوادث و سوانح طبیعی دارند. از عمده​ترین عملکردهای پارک​ها و بوستان​ها در هنگام بروز سوانح جدا ساختن یک منطقه دارای پتانسیل خطر از دیگری و بدین ترتیب متمرکز کردن فعالیت نیروهای مخرب و جلوگیری از توسعه زنجیره ​ای وقایع می​باشد. همچنین پارک​ها و بوستانها می​توانند در مواقع اضطراری به عنوان یک منطقه در دسترس با امکان فرار و استقرار و پناه گرفتن در آن مطرح باشد.

    کلیدواژگان: توزیع، پارک، مدیریت بحران، منطقه4، اهواز
  • آتنا شاهینی، مهرداد جاوید نژاد*، روزبه نقشینه صفحات 43-56
    مقدمه و هدف پژوهش

    آدمی، موجودی اجتماعی است و نیازمند روابط اجتماعی است. فضاهای عمومی شهری برای توسعه ارتباطات اجتماعی کاربرد دارد. یکی از این فضاهای عمومی، میدان است که در آن زندگی جمعی، شکل می گیرد که در این تحقیق میدان بهارستان در نظر گرفته شده است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر عوامل کالبدی بر زندگی جمعی در میدان بهارستان (به عنوان یک فضای عمومی) است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق، از نظر شیوه گردآوری اطلاعات؛ توصیفی تحلیلی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش شامل: معماران (دانشجویان معماری) در دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز بود.

    یافته ها

    حجم نمونه با توجه به نمونه های در دسترس، 170 نفر برآورد شد و برای انتخاب نمونه از روش همه شماری استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه با طیف لیکرت 5 تایی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.

    نتیجه گیری

    با تحقیقات انجام شده، مشخص شد که رابطه معناداری بین انعطاف پذیری، امکانات، تنوع کاربری و زندگی جمعی در میدان بهارستان وجود ندارد ولی متغیر تجمع پذیری و تعیین فضایی تاثیر مثبت بر متغیر زندگی جمعی در میدان بهارستان می گذارد.

    کلیدواژگان: کالبد، فضای عمومی، فضای شهری، میدان شهری، زندگی جمعی، تعاملات اجتماعی
  • ندا خلیلیان راد* صفحات 57-70
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مطالعه نقش رهبری در خدمات ارایه شده به شهروندان با میانجی گری مدیریت شهری می باشد.

    روش تحقیق

    روش تحقیق این پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر را مدیران شهرداری تهران (2000 نفر) تشکیل می دهند. که 322 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده و روایی و پایایی سازه از طریق تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نیز با استفاده از نرم افزار Spssوplsانجام شد.

    یافته​ ها

    یافته ​های این تحقیق نشان داد رهبری بر مدیریت شهری، مدیریت شهری بر خدمات ارایه شده به شهروندان و رهبری با نقش میانجی مدیریت شهری بر خدمات ارایه شده به شهروندان تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    نتایج

    پیشنهاد می شود ایجاد تحول اساسی و بنیادی در نظام برنامه ریزی، مدیریتی و اجرایی امور شهر به گونه​ای که زمینه برای هماهنگی سازمان​های متعدد دخیل در شهر فراهم شود؛ همچنین پیشنهاد می شود نشست ها، همایش​ها و میزگردهای علمی و انتقادی از وضعیت شهر و برنامه ​های شهر برای رسیدن به برنامه​ های مطلوب توسعه و عمران شهربرگزار شود.

    کلیدواژگان: رهبری، خدمات ارائه شده به شهروندان، مدیریت شهری
  • احمدرضا یزدانی، پروانه زیویار*، بهمن کارگر صفحات 72-81

    گردشگری به عنوان یکی از مهمترین راه های توسعه و رشد اقتصادی در جهان به شمار می​رود، ولی در ایران به دلایل فراوان هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است. خیابان لاله زار در پواقع در منطقه 12 شهر تهران، با توجه به پتانسیل​های شاخص و متنوع گردشگری، در صورت برنامه ریزی​های کارشناسانه در حوزه بازآفرینی شهری، این توانایی را دارد که به یکی از قطب​های گردشگری کشور به ویژه در حوزه گردشگری نو تبدیل شود. نظر به اینکه یکی از روش های پیاده سازی بازآفرینی شهری، برنامه ریزی گردشگری بافتهای فرسوده می​باشد که از اهداف اصلی این پژوهش است. در صدد برآمدیم با تمرکز بر ساختار گردشگری این محدوده را با ارزیابی پتانسیل ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای منطقه مورد مطالعه قرار دهیم. لذا بدیهی است روش مطالعه در این مقاله کیفی و ابزار اصلی آن مصاحبه عمیق و تحلیل داده ها با استفاده از مدل SWOT، انجام گرفته است. جهت تدقیق موضوع، راهبردهای مبتنی بر اصل رویکرد بازآفرینی در بافت​های تاریخی مبتنی بر رویکرد گردشگری ارایه شده است که با اعمال این راهبردها و سیاست ها به ارتقاء و توسعه زیرساختها و شبکه معابر از طریق تعریف و تقویت مسیر پیاده گردشگری و تجهیز و گسترش فضاهای عمومی و بازآفرینی عرصه​های فضای شهری در پیادهروی خیابان لاله زار و توسعه و تامین خدمات شهری از طریق معاصرسازی و یا ایجاد کاربری​های جدید و همچنین الگوسازی با استفاده از مفاهیم و الگوهای باارزش موجود در بافت تاریخی- فرهنگی این خیابان قدیمی کمک می​کند، که نهایتا اجرای چنین راهبردهایی امکان حضور و مشارکت ساکنان و سرمایه گذاران برای جذب گردشگران را ارتقاء خواهد داد. نتایج تحلیل سوات نشان داد که ؛ راهبردهای رقابتی بیشترین مساحت را در نیاز به بازآفرینی منطقه به خود اختصاص دادند. این نشان می​دهد که وضعیت نهایی راهبردی منطقه بیشتر به سوی راهبردهای تنوع یعنی بهره گیری از پتانسیل​های منطقه در راستای غلبه بر تهدیدهای احتمالی تمایل دارد که در برنامه ریزی​های مربوط بایستی بیشترین تمرکز بر این بخش معطوف گردد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، گردشگری شهری، محرک​های توسعه
|
  • Mehrdad Najafi *, Hamideh Reshadatjoo, Alireza Estelaji Pages 1-16

    The purpose of this study was to determine the role of urban regeneration in achieving urban viability of Javid , Zanjan neighborhood. The research method in terms of descriptive-analytical method of data collection and field research and inferential statistics analyzed in (GIS, SPSS, EXCEL) software. The statistical population of the study included residents of Javid neighborhood of Zanjan. The sample size was estimated at 296 people according to the Cochran table and a simple random sampling method was used to select the sample. The data collection tool was questionnaire of viability and identification of the researcher with 26 items. The validity of both questionnaires was to be 0/831 through Cronbakhs alpha, respectively K-S and Pearson correlation coefficient and regression were used to analyze the data. The results showed that urban regeneration helps to achieve urban viability in Javid, Zanjan neighborhood.

    Keywords: Viability, Regeneration, Javid neighborhood
  • Elham Nouri Imani *, Asghar Malak Fazli, Ahmad Saeidnia Pages 17-30
    Introduction and purpose of the research

    In this study, while measuring the satisfaction of the quality of the residential environment, it is tried to examine the feedback of Mehr housing policy in various dimensions, including the physical dimension of incompatibility and appropriateness of spatial features and the distance of these sites from the center. The city of Ardabil, which itself needs costly and long-term infrastructure, as well as the social problems of the Mehr Housing Project in Ardabil, which did not have a special social context due to its remoteness from the city. Attention has been paid to the social fabric of its inhabitants and the social damage caused to it, and it has lacked an urban identity.

    Method

    The research method in this research is based on descriptive-analytical and survey method according to the nature of the work. The main focus of this research is applied. The statistical population is the residents of Mehr housing complexes in Ardabil. According to the Cochran's formula, 374 samples were selected and distributed based on simple random method.

    Results

    The findings showed that the physical dimension with an average of 3.014 and the visual dimension with an average of 3.076 is optimal.

    Conclusion

    The results of the forthcoming research show that the level of satisfaction with the quality of Mehr housing has been evaluated at a moderate to high level. It should be noted that creating the necessary grounds for strengthening the participation of residents in managing the affairs of their residential neighborhood, creating grounds for strengthening social interactions and strengthening the sense of belonging to the place are effective aspects of increasing residential quality that should be given serious attention.

    Keywords: Mehr Housing, Satisfaction, Physical, visual, Ardabil
  • ZAHRA Nazari *, Mohammadreza Zandmoghadam Pages 31-41
    Introduction & Purpose

    With the development of societies and the complexity of internal relations of societies, the number of crises caused by natural disasters and man-made has increased, and these crises are increasing every day. Among natural disasters, hydro-climatic disasters, including floods and geological disasters, such as earthquakes, bring more human casualties and economic losses than any other disaster, and how to respond to disasters and respond to disasters with the level of development and progress of each country. has it. This study aimed to distribute crisis management in Ahwaz District 4 parks

    Method

    This research is descriptive-analytical based on the nature of the topic and the goals for which it is predicted. Calculated and obtained based on Cochran's formula. Data were analyzed by SPSS software using T-test and AHP model.

    Findings

    The mean obtained from completing the questionnaire (3.46) is larger than the mean of the community (3). As a result, the hypothesis is confirmed. The result of the AHP model in this study is that it identifies the best places to create bi-purpose green space in area four in the south and southeast. Due to the high membership function of most layers in these areas and the lack of green space and the existence of adaptation applications such as waste land, this result is confirmed by the land use map.

    Conclusion

    Parks and gardens play an important role in reducing the extent of action and the consequences of the majority of natural disasters. One of the most important functions of parks and gardens when disasters are to isolate one area is the potential for danger, thereby concentrating destructive activity and preventing the development of a chain of events. Parks and gardens can also be considered as an area of emergency, with the possibility of escaping, settling and taking refuge.

    Keywords: distribution, park, Crisis management, Region 4, Ahwaz
  • Atena Shahini, Mehrdad Javidnejad *, Roozbeh Naghshineh Pages 43-56
    Introduction and Objective

    Human being is a social creature and needs social relationships. Communal spaces are used for the development of social communication. One of these communal spaces is square where the public life is formed, which Baharestan square has been considered in this study. The purpose of this research is to investigate the impact of physical factors on community life in Baharestan Square (as a communal space).

    Method

    The survey method was descriptive-analytical based on data collection, and was functional in terms of purpose. The statistical population of the study consisted of Architects (students of Architecture) of Islamic Azad University of Tehran.

    Results

    According to the reachable samples, the sample size was 170 people, and for choosing the samples, all were considered. Data was collected using a 5-point Likert scale questionnaire. Pearson correlation and regression tests were used to analyze the data.

    Conclusion

    The results showed that there is no meaningful relationship between flexibility, facilities, diversity of function and public life in Baharestan Square, but the variables of accumulation and spatial determination have a positive effect on public life variable in Baharestan square.

    Keywords: Fabric, Communal Space, Public Life, social interaction
  • Neda Khalilian Rad * Pages 57-70
    Objective

    The purpose of the present study is to study the role of leadership in the services provided to citizens through the mediation of urban management.

    Method

    The research method of this study is descriptive-survey research. The statistical population of this study is comprised of managers of Tehran municipality (2000 Persons). 322 persons were selected as sample. Questionnaire was used for data collection and construct validity and reliability were assessed through factor analysis. Data analysis was performed using SPSS and pls software.

    Results

    The findings of this study showed that leadership has a positive and significant effect on urban management, urban management on services provided to citizens and leadership with a mediating role of urban management on services provided to citizens.

    Results

    It is suggested to make a fundamental and fundamental change in the planning, management and executive system of city affairs so as to provide the basis for the coordination of various organizations involved in the city; Consider the status of the city and the city's plans to achieve the desired urban development plans.

    Keywords: leadership, Citizen Services, Urban Management
  • Ahmadreza Yazdani, Paravneh Zuvyar *, Bahman Kargar Pages 72-81

    Tourism is considered as one of the most important ways of economic development and growth in the world, but in Iran, for many reasons, it has not yet found its real place. Lalehzar Street, in fact, in the 12th district of Tehran, considering the significant and diverse potentials of tourism, in case of expert planning in the field of urban regeneration, has the ability to be one of the tourism hubs of the country, especially in the field of new tourism. To be converted. Considering that one of the methods of implementing urban regeneration is tourism planning of worn-out tissues, which is one of the main goals of this research. We intend to study this area by evaluating the potentials, weaknesses, opportunities and threats of the region by focusing on the tourism structure. Therefore, it is obvious that the study method in this qualitative article and its main tool is an in-depth interview and data analysis using SWOT model. In order to investigate the issue, strategies based on the principle of recreating approach in historical contexts based on tourism approach have been presented. By applying these strategies and policies to upgrade and develop infrastructure and network of roads by defining and strengthening the tourism sidewalk and equipping and expanding spaces. Public and recreation of urban spaces in Lalehzar Street and the development and provision of urban services through modernization or the creation of new uses as well as modeling using valuable concepts and patterns in the historical-cultural context of this old street helps. Finally, the implementation of such strategies makes it possible to attend The project will promote residents and investors to attract tourists. The results of the Swat analysis showed that competitive strategies accounted for the largest area in the need to recreate the region. This suggests that the region's ultimate strategic position tends toward diversification strategies, that is, the exploitation of the region's potential to overcome potential threats, which should be the focus of most planning.

    Keywords: Urban Regeneration, Urban tourism, development stimuli